Der findes mange former for tryk på dine papkrus og det hænger ofte sammen med hvilken farve kombination de forskellige producenter tilbyder. Det hænger sammen med om du skal betale ekstra for farver på dine papkrus eller om du kan vælge alle dem du vil uden ekstra omkostninger. Det specielle ved papkrus er at de bliver først tryk og udskåret, hvorefter de bliver foldede i specielle folde maskiner tiltænkt papkrus.
Der findes mange holdninger til de forskellige trykformer og hvilken der er bedst. Vi har selv valgt, at bruge offsettryk da trykpladerne ved dette er billige og kan derfor holde en konkurrence dygtig pris ved både små oplag og store oplag.
Offsettryk er også den mest brugte trykmåde, når der er tale om tryk på papkrus. Der bliver ved offset-tryk brugt trykplader, hvilket tillader at man kan trykke i en højere kvalitet og billedopløsning. Dette betyder at man kan printe almindelige billeder. Da offsettryk er tiltænkt lidt større oplag er der derfor også et mindste oplag ved producenter som benytter sig af offsettryk. I vores tilfælde er det 1.000 stk..
Flexotryk minder meget omkring offset-tryk, da det bliver trykt på samme måde. Med flexotryk går det dog hurtigtere tilgengæld koster trykplader meget mere end offset-tryk. Det vil sige at man ofte benytter sig af flexotryk maskiner når man skal lave store mængder, da man sjældent skal skifte trykpladen og den kan gøre det hurtigere end
Et fåtal producenter benytter sig af digitaltryk, ved dette tryk er der ikke en fast form som skal skiftes hver gang man har et nyt design. Dette tryk bliver ofte benyttet i forbindele med tryk af små mængde, da det er en billig og hurtig metode til tryk af smæ mængder. Digitaltryk er en lidt langsommere måde at trykke store mængder på. Derfor er digitaltryk kun noget vi vil forslå i forbindelse med mindre mængder og en kort leveringstid.
Tampontryk er ofte brugt ved plastikkrus og andre overflader som er konkave fra starten af, da det er den eneste trykmetode som har mulighed for dette. Da papkrus bliver trykt inden de foldes, er det meget sjældent at de trykkes med tampontryk. Da tampontryk mest bliver brugt til konkave overflader går det en smule langsommere end fx offset-tryk.
Den korte introduktion til de forskellige trykformer leder hen til de forskellige farver, som bliver brugt. De normale farver er pantonefarver eller CMYK-farver. Vi bruger primært CMYK-farver på alle vores papkrus, vi har dog muligheden for pantonefarver ved nogle, af nuancer som CMYK har svært ved at ramme.
CMYK er et farvesystem, som tager udgangspunkt i primærfarverne Cyan – Magenta – Yellow – Key Color (sort), og det er de fire farver, der bruges til 4-farve tryk – og som kan blandes til næsten alle nuancer. Alle farver inden for CMYK-skalaen angives med procentuel mætning af farverne. F.eks. vil farven klar rød bestå af: Cyan = 0%, Magenta = 100%, Yellow = 100%, Key color = 0%. Dvs. du styrer altså dine farveflader i tryksagen ved at regulere procenterne op og ned i alle 4 CMYK-værdier. Derved kan du opnå den farve, du ønsker uden det koster ekstra.
Du kan se en illustration her af CMYK farverne.
Pantonefarver er standarden inden for den grafiske branche. Pantonefarver har særlige pigmentblandinger fra forskellige farver har større mulighed for at vise mættede farver, eftersom hver farve har sin egen pigmentblanding. Pantonefarver består af et bestemt nummer af farver.
Nogle farver og nuancer, fx. orange, er svære at trykke/ramme i CMYK, og det er derfor en god idé at trykke en sådan farve som en separat pantonefarve. Andre farver så som neon– og metalfarver kan slet ikke gengives i CMYK og vil derfor altid trykkes som en separat pantonefarve.
Ved pantonefarver tæller man ofte farverne, som trykket indeholder og derved skal man betale for ekstra farver for, at få det ønskede design.
Du kan se en sammenligning af CMYK og pantone spektrummet her:
Der er ikke noget entydigt svar på hvilken farve konstruktion der er bedst. Den ene kan noget, som den anden ikke kan. Det gode ved CMYK-farver er, at du kan få de fleste farver i dit design uden at det koster ekstra. Der er dog nogle farver, som CMYK-farver ikke kan ramme, så som neon- og metalfarver eller orange, hvor man er nødt til, at bruge pantonefarver.
Er du i tvivl om hvorvidt dit design ville passer godt ind på et papkrus med tryk, så tøv ikke med at hive fat i os. Vi vil altid gerne hjælpe.